Deltagare från Amref Nordic: Helena Bonnier, Ritva Jansson, Kersti Adams-Ray fick under dagens lopp
SE:
Ett superfint, modernt sjukhus
HÖRA:
Ann Mugali och Francesca Muluki berätta om sin förlossningsskada som heter fistula
SAMTALA med:
Ett flertal kvinnor som kommit för att få en frivillig undersökning efter livmodertappscancer och eventuellt andra underlivsproblem.
Nurse Veronica
Victoria Kimotho
Richard Muga
John Wachira
Asrat Mengiste
David Kawai
Det blev en intressant dag efter bilfärd i 2 timmar på den farliga och tungt trafikerade Mombasa road.
2010 fick Kenya en ny konstitution då landet delades in i 47 län, vardera styrd av en folkvald guvernör. Machakos guvernör Alfred Mutua sade, när han tillträdde, att han inte ville se ännu en kvinna med födslovärkar döende föras till vårdinrättning i skottkärra.
Han har arbetat hårt för att utveckla hälso- och sjukvård, bland annat i samarbete med Amrefs verksamhet Outreach som arbetat på sjukhuset i 20 år med fistulaoperationer.
Vi hälsades välkomna av Machakos hälsominister Mrs Naomi Mutie. Hennes officiella välkomsttal blev plötsligt både varmt och personligt, då hon bland oss besökande upptäckte Professor Richard Muga, styrelsemedlem i Amref Health Africa. Han hade varit hennes lärare och haft ett mycket positivt inflytande över hennes val att arbeta inom hälsovård.
Vid välkomstceremonin fick även Ann Mugali och Francesca
Muluki, blyga men modiga, berätta om hur de i åratal plågats av fistula orsakad av en lång och utdragen förlossning: smärtor, oförmåga att hålla urinen som ständigt rann utefter benen, hur det känns att inte kunna möta folk, inte kunna gå i kyrkan, rädsla för att söka läkare. De fick höra talas om att Amref kostnadsfritt utförde operationer som kunde åtgärda detta. De tog mod till sig och sökte upp sjukhuset där de fick den nödvändiga operationen och deras långa lidande var över. Ann Mugali har sedan dess fött ännu ett barn men nu med kejsarsnitt.
Machakos Level 5 Hospital är imponerande. Alla lokaler skinande rena och fräscha – vårdavdelningen för nyförlösta mödrar, denna dag dessvärre tom, inredd med fina sängar och malarianät. En ledamot från Amref UK sade att detta sjukhus var mycket bättre än det i England där hans fru arbetar.
Den här dagen hade man via radio uppmanat kvinnor i länet att komma till sjukhuset för gratis undersökning. Ett hundratal kvinnor satt tålmodigt väntande i det stora väntrummet. Därifrån kom de i tur och ordning till registrering och sedan vidare till tre olika stationer med provtagning, undersökning, information. Detta var en undersökning för livmodershalscancer och samtidigt ta HIV prov och eventuellt finna kvinnor med fistula. På två av stationerna arbetade kvinnliga gynekologer, varav en var utbildad av Amref att operera fistula patienter. Under 2015 hade inga fall av fistula förekommit i Machakos där kvinnorna på olika sätt, såsom radioprogram, på marknaden, uppmanats att föda sina barn på sjukhus eller hälsovårdsinrättning, som nu blir fler ute på landsbygden. För tre år sedan födde 30% av kvinnorna på sjukhus, nu är siffran 63%.
Nurse Veronica berättade att samtliga av länets barnmorskor fått undervisning av Amref i BEmOC – Basic Emergency Obstretic Care, dvs kunskap att kunna hantera komplicerade förlossningar.
John Wachira från Amref Outreach och specialist på fistula hävdade att han är övertygad om att förlossningsskadan fistula kommer att försvinna helt inom 5-10 år i Kenya och Uganda, detta tack vare fler barnmorskor och att kvinnor föder säkrare på sjukhus.
Asrat Mengiste berättade att det förmodligen fortfarande finns kvinnor som inte nåtts av informationen om att hjälp finns att få. Arbetet med att nå dessa kvinnor i behov av hjälp kommer att ta tid.
Victoria Kimotho arbetar som koordinator för Amrefs stora projekt Stand Up for African Mothers. 7012 barnmorskor har utbildats i 13 afrikanska länder och nu skall ytterligare 8000 utbildas med hjälp av e-learning och m-learning. Om det ambitiösa målet uppnås kommer mödradödligheten i östra Afrika att ha reducerats med 25%.
Richard Muga är gynekolog, numera dekanus vid hälsouniversitet i Kisumu i västra Kenya. Han gläder sig åt att Amref, vars mål alltid varit att föra kunskaper vidare och utbilda, nu skapar ett hälsouniversitet i Nairobi.
David Kawai arbetar just nu med förbättring av Amrefs hälsoprogram i väntan på att ta itu med nästa etapp av projektet att helt utplåna könsstympning.
Han presenterade sig stolt och skrattande som:”Father of Alternative Rites of Passage” efter framgångarna bland massaj- och samburufolken. Nu skall projektet dra igång i andra delar av Kenya: Wajir, Mandera, Isiolo och Marsabit, och innefattar också mödravård och familjeplanering.
Det kommer att bli svårt – ”men nu vet jag hur vi skall arbeta. Det blir tufft men vi kommer att lyckas”.
En ”field trip” är omtumlande och tröttsam men mötet med de människor som får en bättre hälsa OCH alla hängivna Amrefmedarbetare ger en besökande från avlägsna Sverige bränsle till förnyat brinnande engagemang för Amref.