Begreppet ”Flatten the curve” har den senaste veckan blivit ett vedertaget begrepp i och med den pågående Corona-pandemin. Detta är Amrefs huvudmål när man nu står redo att implementera den digitala lösningen och innovationen LeapMHealth mobile platform till 600 000 hälsovårdare i 8 Afrikanska länder – Etiopien, Kenya, Malawi, Senegal, South Sudan, Uganda, Tanzania and Zambia. Motsvarande 10 miljoner dollar kommer att behövas för att implementera detta program under 12 månader.
– Amref har fått en central roll i att bekämpa smittspridningen i dessa 8 länder och att se till att de redan sårbara hälsosystemen inte kollapsar totalt. Gör vi inte detta nu så kan hela Afrika gå mot en socio-ekonomisk katastrof som kommer att drabba fattiga länder extra hårt eftersom deras hälsosystem och ekonomier redan är svaga, säger Maria Lannér som är verksamhetsansvarig för Amrefs Nordiska kontor i Stockholm.
Samtliga Amref-kontor som finns i Europa, Nordamerika och Afrika går nu samman för att söka finansiering, främst från institutionella givare. Implementeringen har redan fått finansiering från Norrsken Foundation i Sverige samt från privata givare och en stiftelse i England för den första fasen att nå ut till 45 000 hälsovårdare i Kenya.
——————
Amref Flying Doctors/Health Africa är Afrikas ledande icke-statliga hälsovårdsorganisation. Huvudkontoret finns i Nairobi och verksamheten drivs av samhällen över hela Afrika söder om Sahara i att skapa en varaktig hälsoförändring. Varje år nås cirka 12 miljoner människor genom program i 35 afrikanska länder. Amref arbetar nära samhällen, hälsoministerier, den privata sektorn, andra icke-statliga organisationer och WHO för att säkerställa skapandet av förändringar på alla nivåer. Amref har också just nu en betydande roll för informationsspridning och hantering av Corona, och på Amrefs hemsida finns samlad information: www.amref.org/coronavirus
Under de senaste åren har Amref stöttat hälsoministerier och WHO vid utbrott av infektionssjukdomar inklusive Ebola i Uganda 2000 och 2012 och Senegal och Guinea 2014, kolerautbrottet i Kenya 2017 samt under lassafebern i Nigeria 2018.
Amref grundades år 1957 och har över sextio års erfarenhet av att utbilda sjukvårdspersonal som sedan utgör grunden till upprätthållandet av sjukvårdssystem. Varje år utbildar Amref tusentals människor till arbete inom sjukvården; från sjukvårdsvolontärer till laboratorietekniker, sjuksköterskor, barnmorskor och läkare och regeringstjänstemän. Utbildningen omfattar förebyggande och kontroll av infektioner samt riktlinjer för laboratorietester och diagnos av sjukdom.
Amrefs Nordiska kontor i Sverige grundades år 1977 och har under årens lopp administrerat sjukvårdsprogram, samlat in medel och skapat medvetenhet för Amrefs sjukvårdsprojekt i Afrika. Bidragsgivare har exempelvis varit Norrsken Foundation, Radiohjälpen, Jochnick Foundation, Forum Syd, Karolinska Institutet och Postkodstiftelsen. Under de senaste åren har Amrefs kontor i Sverige haft en årlig intäkt på cirka 10 miljoner kronor, främst från 22 000 privata bidragsgivare i Sverige. Amrefs kontor i Sverige är en integrerad del av den internationella Amref-organisationen och delar kapacitet och personalresurser med andra Amref-kontor efter behov. Amref i Sverige är medlem i Giva Sverige och Svensk insamlingskontroll och följer deras riktlinjer för styrning och kontroll.