En del av oss kan skruva på kranen och få tillgång till rent vatten medan andra får gå 9 km för att hämta vatten i 15 liters plastdunkar. Cecile, en av kvinnorna som leder vattenprojektet i Kiboko i Kenya, berättar att det oftast är flickor och kvinnor som hämtar vatten och att det finns en risk att de råkar illa ut under vägen. Tillsammans med Amref byggs det brunnar och vattentankar. 9 km långa ledningar grävs ner i gassande sol. Vi i Amref står för den tekniska kunskapen och det material som behövs medan kvinnor och män hjälps åt att driva och genomföra det praktiska arbetet.
Det är torka på Afrikas horn och FNs livsmedelsprogram säger att de försenade och försvagade regnen kan innebära att de 14 miljoner människor som idag går hungriga ökar till 20 miljoner under 2022. I IPCCs rapport spår man att 71 miljoner människor i Afrika söder om Sahara kommer att bli internflyktingar pga oregelbunden tillgång till vatten, misslyckade skördar och havsnivåhöjningar om vi når en global temperaturhöjning med 2.5 grader. Antalet begränsas till 28 miljoner människor om vi lyckas begränsa temperaturhöjningen till 1.7 grader. Men så många som 250 miljoner människors beräknas påverkas negativt av vattenstress år 2030. (Vattenstress är ett nytt ord i klimatkrisens tidevarv. Vattenstress inträder när mängden vatten av god kvalitet inte längre räcker för att täcka samhällets behov.) Vattenstress får stora effekter på miljö och samhällen. På individnivå kommer det att påverka människors hygien, mat, hälsa och välmående.
Därför känns det viktigt att som ledamot i Amrefs nordiska styrelse se att våra bidrag skapar bättre förutsättningar. De människor jag träffade berättade om hur de nu hade tillgång till rent vatten att dricka, laga mat och tvätta sig i. Dessutom ökar möjligheterna att plantera grödor som på sikt både kan ge mat och bidra till att behålla fukten. Att hålla kvar fuktigheten ger en bättre miljö för både människor, djur och grödor.
Cecile hade planterat mangoträd som förhoppningsvis ger frukt nästa år. I skuggan mellan träden har hon planterat grönsaker. Hon berättade att familjen mår betydligt bättre idag när de har tillgång till rent vatten. Grannar som tidigare var tveksamma ser resultaten och är nu villiga att lägga in arbete och pengar. Tillsammans diskuterar de nu hur de ska möjliggöra för fler att få tillgång till vatten. Tillgången och hanteringen av vattnet bygger hopp och tillförsikt om förbättrad hälsa både nu och i framtiden. Diskussionen om hur de ska gå vidare fortsätter under skuggan av akaciaträdet medan vi åker vidare.
Anna Lindenfors
Styrelseledamot i Amref Nordic