Amref Nordic är mycket glada för att få välkomna Anders Tegnell som ny ledamot i styrelsen. Anders är ju mest känd för svenska folket som statsepidemiolog under Coronapandemin, men idag arbetar han istället med internationella åtaganden på Folkhälsomyndigheten. Anders började sin yrkesbana som infektionsläkare och har jobbat för Världshälsoorganisationen, WHO, för att bygga upp vaccinationsprogram i Laos. Han har också jobbat med ebola-utbrott i Kongo.
Varför valde du Amref?
Fokuset i mitt arbete har de senaste åren skiftat mer mot det internationella och därför blev jag väldigt glad när jag fick frågan att gå med i Amref Nordics styrelse. Amref är Afrikas största hälsoorganisation och kan, tack vare sin starka afrikanska anknytning, identifiera behov och lösningar lokalt. Det är jag väldigt imponerade av.
Att jobba med Amref är dessutom lite som att komma hem. Jag bodde i Afrika som barn och den upplevelsen har alltid funnits med mig, så det känns roligt att intensifiera de kontakter jag har haft genom åren i denna del av världen.
Vad skulle du vilja se händer inom hälsoområdet i Afrika?
Jag ser arbetet med ”Allmän Hälso- och Sjukvård” – alltså där alla människor har tillgång till ordentlig hälso- och sjukvård – som den stora utmaningen in många länder i Afrika. Jag ser också att de i detta arbete måste finnas en stark komponent av förebyggande arbete annars riskerar afrikanska länder få en sjukdomsbörda av kroniska sjukdomar som blir mycket svår att hantera.
Vad ser du för utmaningar för Amref?
Det är förstås hemskt viktigt att arbeta för att skapa hållbarhet i hälsoarbetet i de afrikanska länder där Amref har verksamhet. Och att målet är att länderna på sikt ska finansiera sin hälso- och sjukvård själva. Men idag befinner vi oss i en situation då detta inte är möjligt. Därför är det pengar som Amref får från privatpersoner och företag så viktigt. Tack vare detta kan Amref stödja de allra mest utsatta fram till den dag då länderna själva kan axla ansvaret.